De Zoek mijn-app gebruiken op je Mac: zo werkt het (2024)

Met de nieuwe Zoek mijn-app van macOS Catalina kun je altijd en overal zien waar je Mac zich bevindt. Van de functie inschakelen, de locatie volgen tot aan wat je moet doen als je Apple-computer gestolen is: het komt allemaal aan bod in dit artikel.

Lees verder na de advertentie.

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Zoek mijn gebruiken op de Mac

macOS Catalina voegt een hoop toffe, nieuwe functies toe. Eén hiervan hoop je waarschijnlijk niet zo vaak te gebruiken, maar toch is het fijn dat ‘ie er is. We hebben het over de nieuwe Zoek mijn-app. Deze voegt ‘Zoek mijn iPhone’ en ‘Zoek mijn vrienden’ samen tot één applicatie voor iOS 13, iPadOS en dus macOS Catalina.

Inhoudsopgave Zoek mijn-app gebruiken op de Mac

  1. Zoek mijn Mac inschakelen
  2. Mac(Book) terugvinden
  3. Mac op afstand vergrendelen
  4. Mac op afstand wissen
  5. Zoek mijn Mac niet ingeschakeld?

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

1. Zoek mijn Mac inschakelen

Het is heel vervelend wanneer je Mac(Book) spoorloos is. Gelukkig kun je deze met de Zoek mijn-app terugvinden. Hiervoor moet je de speurneus wel eerst inschakelen.

  1. Open op je Mac(Book) het Apple-menu en kies ‘Systeemvoorkeuren’;
  2. Klik vervolgens op ‘Beveiliging en privacy’ en daarna op het tabblad ‘Privacy’;
  3. Selecteer hier ‘Locatievoorzieningen’. Is het hangslot vergrendeld? Voer dan eerst de naam en het wachtwoord van de beheerder in;
  4. Zet een vinkje bij ‘Schakel locatievoorzieningen in’ en selecteer ‘Zoek mijn’ uit de lijst met apps.

Je hebt Zoek mijn nu toestemming gegeven tot de locatie van je Mac. Vervolgens moet je de app zelf nog aanzetten. Dit doe je zo:

  1. Open het Apple-menu op je Mac en kies ‘Systeemvoorkeuren’;
  2. Kies ‘Apple ID’ en ga dan naar ‘iCloud’;
  3. Zet vervolgens een vinkje bij ‘Zoek mijn Mac’.

2. Mac(Book) terugvinden

Vanaf nu is de locatie van je Mac in realtime te volgen. Bovendien kun je een geluid afspelen om de computer terug te vinden en op afstand te beschermen. Dit is handig wanneer je het vermoeden hebt dat je Mac(Book) is gestolen, of als op het kaartje te zien is dat hij dichtbij is, maar je de computer nog niet ziet.

Je kunt een Mac op twee manieren terugvinden. Ten eerste kun je inloggen op iCloud.com op een andere computer. Ook kun je de Zoek mijn-app van je iPhone, iPad of iPod touch gebruiken. De mogelijkheden en functies zijn bij beide opspoortechnieken hetzelfde.

Ten eerste kun je op een kaartje de locatie van je Mac zien. In de Zoek mijn-app kijk je hiervoor in de lijst met apparaten. Ook krijg je direct een routebeschrijving te zien. Als de Mac(Book) in de buurt is, kun je een geluidje afspelen. Op die manier kun jij, of iemand anders, de computer makkelijker vinden.

Lees ook: Stappenplan: Dit moet je doen wanneer je gehackt bent

3. Mac op afstand vergrendelen

Lukt het niet om de Mac te vinden, of heb je het vermoeden dat hij is gegrist? Dan is het verstandig om de computer als verloren te markeren. Dit doe je door in de Zoek mijn-app eerst de zoekgeraakte computer te selecteren, en vervolgens naar beneden te scrollen.

Kies voor ‘Geef op als verloren’ en bevestig door op ‘Activeer’ te tikken. Eventueel kun je een telefoonnummer en boodschap voor de (eerlijke) vinder instellen. Zo kan diegene jou bereiken. Nu wordt de Mac vergrendelt met een toegangscode. Apple Pay wordt standaard uitgeschakeld: zo voorkom je hoge rekeningen.

4. Mac op afstand wissen

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan is het misschien handig om de Mac te wissen. Dit kan gewoon op afstand. Open hiervoor de Zoek mijn-app op een iPhone, iPad of iPod touch en tik op het tabblad ‘Apparaten’. Kies de computer die je wil wissen, scrol omlaag en selecteer ‘Wis dit apparaat’. Bevestig je keuze. Dit werkt hetzelfde als je via iCloud werkt.

Je Mac(Book) is nu op afstand gewist. Dit betekent dat kwaadwillenden geen toegang meer kunnen krijgen tot persoonlijke gegevens. Dit is natuurlijk fijn, maar een nadeel is dat je de locatie van het apparaat niet meer kunt volgen. De kans dat je de computer nog gaat terugvinden, wordt daardoor een stuk kleiner.

Ook interessant: Phishing op je Apple-apparaat herkennen en voorkomen

5. Zoek mijn Mac niet ingeschakeld?

Zoek mijn Mac is de enige manier om je verloren computer te zoeken. Als je de optie vooraf niet had ingeschakeld, kun je daarom de locatie niet zien. Wel is het mogelijk om je gegevens te beveiligen. Wijzig altijd als eerst het wachtwoord van je Apple ID. Zo krijgen anderen geen toegang tot je iCloud en andere apps, zoals iMessage.

Ook is het verstandig om andere belangrijke wachtwoorden te veranderen, zoals die van online-internetbankieren, mailprogramma’s en social media-platforms als Facebook, Instagram en Twitter. Met deze gegevens kunnen kwaadwillenden anders namelijk een hoop persoonlijke informatie stelen.

Tot slot is het belangrijk om aangifte te doen van verlies of diefstal bij de politie. Hierdoor vergroot je de kans dat de Mac ooit nog wordt teruggevonden. Bovendien heb je vaak een bewijs van aangifte nodig om een claim bij de verzekering te kunnen maken.

Lees ook de uitgebreide macOS Catalina review of check de video hieronder:

De Zoek mijn-app gebruiken op je Mac: zo werkt het (5)

Meer tips om je Apple-apparaten te beveiligen

  • iPhone-opslag vol? Ga geen foto’s deleten, maar check eerst dit! (6-5)
  • Zo bescherm je jezelf tegen stalkers op je iPhone (12-3)
  • Begonnen iOS-update stoppen op je iPhone – zo doe je dat (29-2)
  • Herstelcontact instellen: nooit meer de toegang tot je iPhone kwijt (9-2)
  • Foto’s verbergen op je iPhone: met deze app zijn ze pas écht veilig (22-1)

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

De Zoek mijn-app gebruiken op je Mac: zo werkt het (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6240

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.