Integratieve Psychotherapie ECP | Post-hbo/wo opleiding (2024)

Programma

Het is een krachtige, praktijkgerichte opleiding met veel aandacht voor Client Based werken, gestoeld op de uitkomsten van het wetenschappelijk effectonderzoek.

De opleiding integreert de laatste ontwikkelingen in de veranderkunde in het werken met cliënten. Het vormt een harmonieus geheel, zodat jij je als mens en als professional in je eigen tempo kunt ontwikkelen.

Lees hier over de lesopbouw en het programma.

Studieduur

De opleiding is verdeeld in vier lesjaren lopend van eind september tot half juni. Je hebt ieder jaar:

  • Lesdagen op De Academie (18x)
  • Intervisie (10x)
  • Leertherapie (10x)
  • Supervisie (10x)
  • Groepsleertherapie (5x)
  • PSBK-modulen (7 zaterdagen)

Uniek: Alle lessen worden opgenomen en zijn thuis opnieuw te bekijken.

Tijdsinvestering en ontwikkel-flow

De eerste twee jaren is stevig doorpakken met 60 EC per jaar. Dat betekent dat je zo’n 16 tot 24 uur per week bezig bent met PSBK, de lessen, supervisie en leertherapie, de opdrachten voor de intervisiegroep en wat we noemen: suddertijd. Dat is de tijd die nodig is om alle nieuwe ervaringen te integreren in jezelf tijdens je persoonlijke groeiproces.

Vooral in het eerste jaar ervaar je de meeste studiedruk: alles is nieuw, het opnieuw studeren, het ontmoeten van nieuwe mensen, de emotionele contacten en de intense nieuwe ervaringen. Wees gerust: het went snel, je komt vanzelf in een ‘ontwikkel-flow!’

Studiekosten & aftrek

Studiekosten

Het studiegeld is € 7.275 per jaar.
Hierlees je hoe deze studiekosten zijn opgebouwd.

Kom je niet in aanmerking voor vrijstelling van de PSBK opleiding? Dan dien je deze voorafgaand of parallel aan de opleiding te doen. De PSBK modulen zijn niet bij de studiekosten inbegrepen. Zie hier de PSBK opleiding.

Voorafgaand aan de opleiding doe je een uitgebreide intake-opdracht en een persoonlijk gesprek met de intaker. Hier lees je alle ins en outs over de procedure: intake. Voor deze intake betaal je € 250.

Aftrek

We ondersteunen je in het opzetten en voeren van een eigen praktijk. Dit is belangrijk voor je ontwikkeling als ambachtelijke professional en biedt de mogelijkheid om je studiekosten fiscaal af te trekken.

Terugverdienen

Jij gaat direct in de praktijk met cliënten aan de slag. Na twee jaar ben je al gediplomeerd Integratieve Counselor met vergoedingsmogelijkheden bij zorgverzekeraars en heb je al btw-vrijstelling. Gemiddeld verdien je € 14.000 terug. Zie hier het terugverdienmodel.

Vooropleiding

Wanneer je bachelor of master bent, of beschikt over een aantoonbaar equivalent niveau, dan kun je je inschrijven voor de opleiding.

Vrijstellingen PSBK

De zorgverzekeraars stellen een diploma PsychoSociale en Medische Basiskennis (PSBK) als voorwaarde om voor vergoedingen in aanmerking te komen.

Wellicht heb je op grond van je vooropleiding vrijstellingen voor de PSBK. De overkoepelende beroepsbelangen organisaties RBCZ en de Nederlandse Associatie voor Psychotherapie geven aan welke vooropleidingen wel of niet zijn vrijgesteld van deze PSBK-opleiding. De Nederlandse Academie volgt het beleid van deze verenigingen. Je kunt altijd een bericht aan ons sturen om te vragen of je vrijstellingen hebt. De Nederlandse Academie conformeert zich aan de meest recente versie van dit document.

Geen vrijstelling voor de integratieve vakopleiding

Het integratieve denken en handelen en de professionele attitude van hetclient basedwerken in de 3e generatie integratieve ontwikkeling (het Nieuwe Paradigma in de Veranderkunde) wordt nergens anders aangeboden in Nederland.Voor deze onderdelen zijn dan ook geen vrijstellingen mogelijk.

Erkenningen, vergoedingen en btw

De hoogste standaard
De Nederlandse Academie voor Psychotherapie heeft de hoogste Europese onderscheiding als opleidingsinstituut in Psychotherapie. Wij bestaan bestaan al meer dan 45 jaar en beschikken dan ook over allerlei Nederlandse en Europese erkenningen.

Met deze topopleiding verkrijg je het hoogste Europese kwaliteitskeurmerk in de psychotherapie: het ECP. Uniek is ook dat je al na het 2e jaar van de opleiding voor vergoedingen van zorgverzekeraars in aanmerking komt. En je hebt dan ook btw-vrijstelling. Doorstuderen in het 3e en 4e jaar in je eigen praktijk met een goed financieel fundament: voor iedere zelfstandige een prachtig vooruitzicht. Je vindt dat alleen op de Nederlandse Academie.

De European Association for Integratieve Psychotherapy EAIP

De Nederlandse Academie is full member van de De European Association for Integratieve Psychotherapy (EAIP). Onze Integratieve Psychotherapie opleidingen zijn dan ook door deze overkoepelende beroepsorganisatie voor Integratieve Psychotherapie op Europees niveau erkent. Jan Rademaker, directeur en opleider, is een van de EAIP-Presidenten (2008-2013) en heeft de integratieve benadering verder op de kaart gezet.

De Nederlandse Academie: direct het ECP

Sinds 30 juni 2010 is de Nederlandse Academie door de EAP erkend als European Accredited Psychotherapy Training Institute (EAPTI). Dit houdt in dat je met het diploma van de Nederlandse Academie direct het European Certificate for Psychotherapy (ECP) kunt aanvragen. Daar zijn we natuurlijk best trots op.
Wat is het grote voordeel?
Als je ergens anders bij een niet-erkend EAPTI-opleidingsinstituut afstudeert moet je 3 jaar wachten voordat je het ECP kunt aanvragen. Met ons diploma verkrijg je direct het ECP bij de European Association for Psychotherapy (EAP) je direct het ECP. Wij zijn dan ook blij dat we onze studenten dit grote voordeel kunnen bieden.

Sigmund Freud Universiteit in Wenen

Deze erkende universiteit verzorgt een universitaire opleiding in psychotherapie op verschillende plaatsen in Europa (Wenen, Parijs, Ljubljana, Berlijn, Milan en Linz). Onze integratieve psychotherapieopleiding heeft een erkenning door de SFU waardoor je in verkorte tijd je Master in Psychotherapie-wetenschappen kunt behalen. Ook kun je bij de SFU terecht voor een en PhD in Psychotherapie-wetenschappen. Met een Master of een PhD van de Sigmund Freud University kun je je niet inschrijven in het Nederlandse BIG-register dat gesloten blijft voor ‘vreemde invloeden.’

ECP, verenigingen, zorgverzekeraars en btw

Al na 2 jaar opleiding beschik je al over Vektis AGB-code 90, met het ECP kom je in aanmerking voor AGB code 9421. Zoals al eerder aangegeven, kun je je NIET laten registreren in het Nederlandse BIG-register en worden je cliëntsessies niet vergoed vanuit de AWBZ maar wel uit de aanvullende zorgverzekeringen. Als Integratieve Therapeut ECP kun je terecht bij verschillende beroepsverenigingen.

Btw vrijstelling verkrijg je al na het 2e jaar van de opleiding. Je bent dan gediplomeerd Integratieve Counselor.

Data & locatie

De vaste lesdag is op vrijdag van 10.00-17.00 uur.

De opleiding start op 27 september 2024. Overige data volgen.

Psychosociale en Medische Basiskennis (PSBK)

Lesdag van de PSBK is op zaterdag en altijd online. Je kunt de PSBK voorafgaand of parallel aan jaar 1 en jaar 2 doen. Voor de data van deze zaterdagen zie de opleidingspagina PSBK.

Locatie

De lessen vinden plaats op De Nederlandse Academie voor Psychotherapie, Klaprozenweg 123, 1033 NN in Amsterdam.
De intervisiegroep doe je bij je medestudenten thuis. Supervisie en leertherapie vinden plaats in de praktijk van de opleider en na onderling overleg ook in Zoom.

Het ECP versus het BIG

EAP en het European Certificate of Psychotherapy (ECP)

In 1991 richten psychiaters, hoogleraren, psychotherapeuten en psychologen uit de verschillende Europese landen in Wenen de ‘European Association for Psychotherapy’ (EAP) op. Inmiddels verenigt de EAP meer dan 128 organisaties, waaronder de nationale delegaties en koepelorganisaties, die meer dan 120.000 beroepsbeoefenaars vertegenwoordigen. Doelstelling van de EAP is te komen tot een eenduidig standaard voor het beroep van psychotherapeut in alle landen van Europa. Naast het Europese competentieprofiel voor psychotherapie is er ook het kwaliteitskeurmerk voor de individuele therapeut: het ECP (European Certificate of Psychotherapy). Dit is van belang omdat cliënten recht hebben op gedegen hulpverlening en een eenduidige hoge kwaliteitsstandaard; psychotherapie is tot nu toe per land anders geregeld. In het ene Europese land kent de psychotherapie geen enkele kwaliteitsgarantie en oefenen ongeschoolde leken het vak uit. In het andere land is er sprake van een protectionistische situatie. Daar is de psychotherapie voorbehouden aan een beperkte groep van psychotherapeuten.

Een internationale standaard voor een psychotherapie opleiding

De EAP heeft de eisen geformuleerd waaraan een erkende opleiding in psychotherapie moet voldoen. Dit betreft het minimum aan studie-uren, de hoeveelheid supervisiebijeenkomsten, de leertherapiesessies, het aantal cliëntbehandelingen, etc. De Nederlandse Academie met haar Integratieve Psychotherapie opleidingen voldoet aan deze norm.

Onze ECP opleiding versus de RINO opleiding tot psychotherapeut

De Nederlandse overheid volgt niet de Europese standaard in psychotherapie maar hanteert een eigen model. De opleiding tot psychotherapeut aan het RINO kent de instroomeis van de GZ-psycholoog en duurt 3 jaar. Totale opleidingsduur is dan 9 jaar (studie psychologie + 2 jaar GZ-psycholoog + 3 jaar Psychotherapeut).
Op onze Academie kun je ook met andere hbo of universitaire opleidingen de opleiding volgen.
De RINO opleiding leidt op tot de BIG-registratie, RINO afgestudeerde psychotherapeuten richten zich in de regel op zwaardere persoonlijkheidsproblematiek en de meer langdurige behandelingen binnen GGZ-klinieken.
Onze Integratieve Therapeut ECP kan zich NIET laten registreren in het BIG-register en richt zich op de zelfstandige praktijkvoering met Kortdurende Integratieve Psychotherapie als aanbod voor de cliënten. Cliënten kunnen vergoeding vanuit de aanvullende verzekering krijgen.
Het RINO is door de overheid aangewezen als opleidingsinstituut. De Nederlandse Academie voor Psychotherapie heeft vanaf 2010 de status van European Accredited Psychotherapy Training Institute verkregen (EAPTI). Deze EAPTI-status is de hoogste kwaliteitskeurmerk als opleidingsinstituut in psychotherapie in het veld.

De ECP-therapeut en het BIG-register

In veel Europese landen, o.a. Duitsland en Oostenrijk, kun je met het ECP aan de slag als erkend psychotherapeut. Echter niet in Nederland. In Nederland is de titel ‘psychotherapeut’ een beschermde titel. Zie ook het BIG-register. Een Nederlandse ECP-houder mag zich dan ook GEEN psychotherapeut (of psychotherapist) noemen. Je wordt dan ook NIET geregistreerd in het BIG-register. Je mag je wel ‘ECP-therapeut’ noemen en een Praktijk voor Integratieve Counseling en Psychotherapie voeren.

Integratieve Psychotherapie ECP | Post-hbo/wo opleiding (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6176

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.