E-health - GGZ Rivierduinen (2024)

  • Home
  • Preventie
  • E-health

In samenwerking met Therapieland bieden we diverse e-health-modules aan waarmee je je mentale gezondheid kunt verbeteren of verslechtering kunt voorkomen.

De online zelfhulpprogramma’s zijn voor iedereen toegankelijk. Bijvoorbeeld voor jongeren en volwassenen om de eigen mentale gezondheid te verbeteren. Of bijvoorbeeld voor ouders met speciale opvoedingsvraagstukken en voor naasten van mensen met psychische problematiek. De programma’s zijn gratis, op elk moment te volgen. Aanmelden is vrijblijvend en anoniem.

Online zelfhulpprogramma’s voor jongeren

  • Wil je meer inzicht krijgen in wat gevoelens zijn, hoe deze zich uiten bij jou en hoe je hiermee kunt omgaan? Kies dan dit korte programma. Het programma is geschikt voor jongeren van 12 tot 16 jaar en kan in twee tot vier weken worden doorlopen. Dit programma is ook beschikbaar met begeleiding van een preventiemedewerker, zie hiervoor ‘begeleide programma’s’.

  • Baal je weleens omdat je niet goed je grenzen aangeeft? Of voel je je onzeker om voor jezelf op te komen? Dit programma kan je helpen. In vier tot acht weken onderzoek je wat jouw grenzen zijn, in welke situaties je het lastig vindt om deze te hanteren en krijg je handvatten hoe je assertief kan reageren. Het programma is geschikt vanaf ongeveer 15 jaar.

  • Voel je je somber, of zit je vaak in een dip? Dit programma helpt je onderzoeken hoe jij je beter kunt voelen. Wat vind je bijvoorbeeld leuk om te doen? En hoe kun je je negatieve gedachten die jou belemmeren, uitdagen? Zo word je geholpen om positiever te leren denken. Het programma is geschikt voor jongeren van 12 tot 16 jaar en kan in vier weken worden doorlopen. Dit programma is ook beschikbaar met begeleiding van een preventiemedewerker, zie hiervoor ‘begeleide programma’s’.

  • Heb je last van stress? Dat kan behoorlijk in de weg zitten. In dit programma worden vijf lessen aangeboden: Inzicht in stress, Werken aan je leefstijl, Stress en je omgeving, Werken aan je planning en Ontspanning. Je kunt daaruit een keuze maken wat het beste bij je past. Het programma is geschikt vanaf ongeveer 15 jaar en kan in twee tot negen weken worden doorlopen.

  • Word je weleens gewezen op je telefoongebruik? Kom je aan weinig toe omdat je zoveel tijd doorbrengt op social media? En heb je misschien wel klachten daarvan, zoals concentratie- of slaapproblemen? Dan is dit programma wat voor jou. Je krijgt uitleg over wat te veel telefoongebruik is en welke klachten je dan kan ervaren. Vervolgens ga je aan de slag met het verminderen van het telefoongebruik. En krijg je tips om het gevoel van fear of missing out (FOMO), te verminderen. Het programma is geschikt vanaf 12 jaar en kan in twee tot vier weken worden doorlopen.

  • Veerkracht zorgt ervoor dat je voorbereid bent op een tegenslag en sneller kan herstellen van een vervelende of verdrietige gebeurtenis. Het stelt je in staat om met meer vertrouwen en optimisme te leven. Wil jij dit ook? Start dan met dit programma. Het programma is geschikt vanaf ongeveer 15 jaar en kan in drie tot negen weken worden doorlopen.

  • Een negatief zelfbeeld of onzekerheid kunnen je erg belemmeren. Bijvoorbeeld omdat je jezelf niet goed genoeg vindt om iets nieuws aan te pakken. Of omdat je bezig bent met jezelf te vergelijken met anderen. In dit programma onderzoek je hoe jouw zelfbeeld is. Zou je deze willen verbeteren? Je gaat aan de slag onder andere met je kritische stem, negatieve gedachten en een positief zelfportret. Het programma is geschikt vanaf ongeveer 15 jaar en kan in zeven weken worden doorlopen.

Online zelfhulpprogramma’s voor ouders

  • Dit programma is bedoeld voor ouders van kinderen en jongeren met de diagnose ADHD of ADD. Je leert je kind beter begrijpen en krijgt handvatten om in de opvoeding rekening te houden met je kind en zijn/haar diagnose. Je krijgt informatie over de verschillende kenmerken en uitingen van AD(H)D, veel voorkomen uitdagingen en behoeften. Verder wordt er stilgestaan bij jou als ouder. Het programma kan in vier tot acht weken worden doorlopen.

  • Ben je gescheiden of ga je scheiden? Kan je wel wat tips gebruiken over hoe je met deze nieuwe situatie kan omgaan en hoe je je kind(eren) zo goed mogelijk begeleid? Dan is dit programma voor jou. Er wordt onder andere ingegaan op communicatie, conflictsituaties, oplopende emoties en de time-outmethode. Het kind staat centraal in het hele programma. Het programma kan in acht tot tien weken worden doorlopen.

  • Wil je graag een positieve(re) sfeer binnen het gezin? Of zijn er veel ruzies in jullie gezin? En heb je kinderen tussen de 2 en 16 jaar? Dit programma kan je helpen. Je krijgt uitleg over oplossingsgericht opvoeden, denkt na over wat je zelf graag wilt bereiken en je krijgt handvatten voor heftige emoties, communicatie en het doorbreken van patronen binnen het gezin. Het programma kan in vijf tot zeven weken worden doorlopen.

Online zelfhulpprogramma’s voor volwassenen

  • Ben je druk (in je hoofd) en vaak afgeleid? Misschien voel je je onrustig of heb je een vol hoofd? Misschien heb je de diagnose AD(H)D of heb je een vermoeden dat je dit hebt. In dit programma wordt aandacht bestaat aan druk en afgeleid gedrag, aan je sterke kanten, emoties, krijg je handvatten voor structureren en plannen in het dagelijks leven. Aan het eind van het programma staat een screeningslijst waarmee je inzicht kan krijgen in jouw kans op AD(H)D. Het programma kan in vier tot zes weken worden doorlopen.

  • Leefstijl kan een grote invloed hebben op hoe je je voelt, fysiek én mentaal. Maar, waar moet je beginnen? Dit programma helpt je daarbij. Onderwerpen die worden behandeld: stress en ontspanning, jouw belastbaarheid en omgaan met je tijd, een structuur die je energie geeft en bewegen, telefoongebruik en niksen, goede voeding en slaap. Je wordt geholpen met het maken van een leefstijlplan. Het programma kan in zes weken worden doorlopen.

  • Voel je je soms overspoeld door emotie? Of heb je juist moeite om bij je gevoel te komen of je gevoel te uiten? In dit programma leer je meer over wat emoties zijn, hoe deze zich uiten bij jou en hoe je hiermee kunt omgaan. Het programma kan in vier weken worden doorlopen.

  • Baal je weleens omdat je niet goed je grenzen aangeeft? Of voel je je onzeker om voor jezelf op te komen? Dit programma kan je helpen. In vier tot acht weken onderzoek je wat jouw grenzen zijn, in welke situaties je het lastig vindt om deze te hanteren en krijg je handvatten hoe je assertief kan reageren. Het programma is geschikt vanaf ongeveer 15 jaar.

  • Ben je een dierbare verloren aan zelfdoding (suïcide)? De rouw die je ervaart kan een pijnlijke worsteling zijn met onbeantwoorde vragen en diepgaande emoties. In dit programma krijg je meer uitleg over wat er kan horen bij deze rouw. Rouw binnen het gezin wordt behandeld en er wordt aandacht besteed aan jouw gedachten, gevoelens en gedrag. Het zelfhulpprogramma kan in vijf tot zeven weken worden doorlopen. Dit programma is ook beschikbaar met begeleiding van een preventiemedewerker, zie hiervoor ‘begeleide programma’s’.

  • Voel je je somber, of zit je vaak in een dip? Dit programma helpt je onderzoeken hoe jij je beter kunt voelen. Wat vind je bijvoorbeeld leuk om te doen? En hoe kun je je negatieve gedachten die jou belemmeren, uitdagen? Zo word je geholpen om uit de negatieve spiraal te komen. Het programma kan in zes tot acht weken worden doorlopen.

  • Heb je last van stress? Dat kan behoorlijk in de weg zitten. In dit programma worden vijf lessen aangeboden: Inzicht in stress, Werken aan je leefstijl, Stress en je omgeving, Werken aan je planning en Ontspanning. Je kunt daaruit een keuze maken wat het beste bij je past.

  • Veerkracht zorgt ervoor dat je voorbereid bent op een tegenslag en sneller kan herstellen van een vervelende of verdrietige gebeurtenis. Het stelt je in staat om met meer vertrouwen en optimisme te leven. Wil jij dit ook? Start dan met dit programma. Het programma kan in drie tot negen weken worden doorlopen.

Online zelfhulpprogramma’s voor naasten

  • Heeft jouw partner de diagnose autisme en vinden jullie het lastig om hier in jullie relatie zo goed mogelijk mee om te gaan? In dit programma krijg je meer informatie over autisme en leer je er in jullie situatie beter mee om te gaan. In dit programma wordt voornamelijk informatie en uitleg gegeven over autisme. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij alles wat moeilijk gaat. Het programma kan in zes tot acht weken worden doorlopen.

  • Het programma is geschreven voor mensen die zorgen voor een naaste, zoals je partner met psychische problemen, je vader met hersenletsel of je kind met een beperking. Dit programma is geschreven voor verschillende situaties. Als je net begint met mantelzorgen kan je behoefte hebben aan veel praktische informatie, terwijl als de zorg steeds intensiever wordt, je behoefte kan hebben aan meer houvast en rust in de emotionele tijd. Aan bod komen: het regelen van praktische zaken zoals vergoedingen en hulp; hoe je je eigen emoties kunt verwerken; hoe je goed voor jezelf kan blijven zorgen; aandacht te hebben voor de toekomst na het mantelzorgen. Het programma kan in vier tot acht weken worden doorlopen. Dit programma is ook beschikbaar met begeleiding van een preventiemedewerker, zie hiervoor ‘begeleide programma’s’.

  • Dit programma is bedoeld voor volwassenen van wie een naaste een psychose doormaakt of heeft doorgemaakt. In dit programma leer je wat een psychose precies is, hoe herstel van een psychose eruit ziet, hoe jij je naaste die een psychose doormaakt kunt steunen en hoe je ook jezelf niet uit het oog verliest tijdens deze periode. Het programma kan in vier tot acht weken worden doorlopen. Dit programma is ook beschikbaar met begeleiding van een preventiemedewerker, zie hiervoor ‘begeleide programma’s’.

Contact opnemen met de afdeling Preventie

Voor meer informatie kun je ons mailen via preventie@rivierduinen.nl. We denken graag met je mee.

E-health - GGZ Rivierduinen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 6184

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.